Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Charlie Mackesy - A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Azt olvastam erről a könyvről, hogy A jóságos fát idéző alkotás. Márpedig A jóságos fa című könyv – A kis herceg mellett – a legkedvesebb gyerekkönyvem (a róla írt blog bejegyzésem itt található). Egyszóval nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. És hát fantasztikus élmény volt olvasni.

A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló egy olyan könyv, aminek ott a helye az éjjeli szekrényünkön, hogy bármikor, amikor úgy érezzük, egy kis feltöltődésre van szükségünk, kezünkbe tudjuk venni. Nem szükséges az egész könyvet elolvasni. Ahogy a szerző is írja, bárhol el lehet kezdeni és bármennyit el lehet belőle olvasni. A könyv valójában nem egy történet, hanem gondolatok összessége. Olyan gondolatoké, amelyek hosszú időre velünk maradnak.

     „ Az egyik legkedvesebb dolog, amit tehetünk, hogy kedvesek vagyunk önmagunkhoz – mondta a Vakond.”

A könyv segít önmagunk elfogadásában. Abban, hogy nem kell folyton tökéletesnek, különlegesnek látszani, merjük önmagunkat adni. Rengeteg olyan kételyt mond ki, amit sokszor meg sem fogalmazunk, csupán magunkkal hordozunk. A könyv egyfajta mankó az élethez, melyet nem lehet elégszer elolvasni. Ezért fontosnak tartom például, hogy gyermekeim is elolvassák.

     „Mi volt a legbátrabb mondat, amit valaha mondtál? – kérdezte a Kisfiú.

     – Segítség – felelte a Ló.”

A másik dolog, ami lenyűgözött, az az illusztráció volt. Ebben a könyvben még a betűk is rajzolva vannak. Gyönyörű! Ennyire kifejező, ennyire erős képi világgal még nem találkoztam. (Azt azért el kell árulnom, hogy a szerző eredendően illusztrátor smiley) Sokszor a képek veszik át a mesélést, nincs is szükség szövegre. Bámulatos, ahogy a színekkel, a különféle rajztechnikákkal hangulatot teremt. Egy-egy rajzban annyi érzelem fejeződik ki, hogy szabályosan beszippantja az olvasót. A négy szereplő egymás iránti szeretetét a szerző végtelenül finoman érzékelteti. Ahogy például a Kisfiú átöleli a Rókát, úgy csak a gyermekek tudnak ölelni.

7 éves kortól ajánljuk, nem csupán gyerekeknek  heart

 

Tartalomhoz tartozó címkék: könyvajánló